Fruity beauty: zo maak je zelf de perfecte cosmetica!

Fruit wordt met verschillende redenen aan cosmetica toegevoegd: ze hebben niet alleen anti-aging, verhelderende of liftende eigenschappen maar ze zijn ook natuurlijk en vrij van parabenen. Het is het perfecte schoonheidsritueel. Daarnaast verzekert fruit zelfgemaakte cosmetica van een heerlijke geur en mooie kleur. Welke andere eigenschappen hebben cosmetica die gebaseerd zijn op fruit?

Cosmetica gebaseerd op fruit: de mogelijkheden

  • Fruitzuur reinigt
    Fruitzuren zijn van onschatbare waarde voor onze huid. Fruitzuren exfoliëren de huid, vernieuwen de huid, stimuleren het regeneratieproces in de opperhuid, verbeteren het uiterlijk van de huid en herstellen de soepelheid. Fruitzuren zijn natuurlijke regeneratoren van een hoog niveau.
  • Suiker, was en oliën van fruit hydrateren
    Fruit is een bron van polysachariden, die een zegen zijn als het aankomt op huidverzorging: ze kalmeren irritaties, hebben ontstekingsremmende en hydraterende effecten.
    Was zit ook in fruit en beschermd de huid met een dun beschermend laagje. Op deze manier creëert fruit een occlusieve laag op de opperhuid zodat er geen vocht verloren gaat. Was wordt ook vaak als basis gebruikt voor een fixer.
    Fruit bevat ook natuurlijke olie die de huid zacht maakt maar ook een ontstekingsremmend effect heeft en het huidvernieuwingsproces stimuleert.

Fruit heeft ontstekingsremmende effecten

Tannine (waardevol ingrediënt dat gewonnen wordt uit fruit) speelt een belangrijke rol: de poriën sluiten, antibacteriële en ontstekingsremmende werking en verminderen van zweet- en talgproductie. Ze balanceren de talgproductie en voorkomen huid veranderingen. Ze worden ook gebruikt tegen acné, brandwonden en schimmelinfecties. Walnoten en framboos bevat veel tannine. De olie daarvan heeft ook antiseptische en antibacteriële eigenschappen.

Fruit in cosmetica verjongt

De anti-aging eigenschappen van fruit worden verzorgd door fytohormonen, antioxidanten en weinig bekende aescine.

Het blijkt dat fytohormonen de soepelheid van de huid bevorderen omdat ze de collageen- en elastinesynthese stimuleren. Daarnaast verbeteren ze de productie van hyaluronzuur waardoor de huid beter gehydrateerd wordt en de cel vernieuwing gestimuleerd wordt. Fruit is ook een antioxidant en neutraliseert vrije radicalen zodat het verouderingsproces vertraagd wordt.

Het mysterieuze aescine is een waardevol ingrediënt, essentieel in huidverzorging vooral voor de couperose huid. Aescine versterkt zwakke bloedvaten, verlicht pijn, vermindert zwelling en werkt ontstekingsremmend. Dankzij aescine zal je geen spataderen krijgen en zal de huid sterker zijn en beter bestand tegen verwondingen.

Cosmetica gebaseerd op fruit verhelderen de huid of maken deze donkerder

De ingrediënten van fruit kunnen je tone van de huid veranderen. Het is het waard om deze kennis te gebruiken als je zelf een lippenstift of andere cosmetica maakt (ook cosmetica voor het gezicht). De duindoornvruchten zijn rijk aan bètacaroteen en kunnen de schil oranje kleuren, terwijl arbutine in bosbessen en moerbeiboom alle hyperpigmentaties op de huid kan verhelderen.

Cosmetica gebaseerd op fruit bevatten essentiële oliën

Essentiële oliën hebben verschillende functies, afhankelijk van welke soort fruit er gebruikt is als basis. Sinaasappelolie vertraagt het verouderingsproces, limoenolie desinfecteert en verfrist, mandarijnolie lift terwijl grapefruitolie cellulitus verminderd. Voeg fruit toe aan body balsems, hand- of voetencrème. Masseer met een mix van natuurlijke olie met grapefruit- of citroensap.

Tags