Hoe gebruik je hydrolaten? De miraculeuze mogelijkheden van bloemenwater

Hydrolaten zijn gezichtswaters die de huid bijvullen met water, irritaties kalmeren en de huid voeden. Je kunt het gebruiken als een vervanging van een toner, combineren met een natuurlijke olie, klei, serum en gel met hyaluronzuur. Maar wat is een hydrolaat nou precies en wat zijn de voordelen ervan? Neem even de tijd om dit artikel te lezen en meer te leren over de mogelijkheden van hydrolaten, deze natuurlijke cosmetica is het waard!

Wat is een hydrolaat?

Een hydrolaat is een vrij simpel product, het is geweldig vanwege de eenvoud. In het kort is het bloemen- of kruidenwater, een bijproduct verkregen tijdens het extractie proces van olie. Tijdens de destillatie absorbeert het stoomwater de deeltjes van etherische oliën die in water onoplosbaar zijn. Wanneer deze oplossing afkoelt, splitst de olie zich af en het water dat overblijft is het hydrolaat: de essentie van een bloem / kruid waaruit het is gewonnen. De deeltjes die in het water achterblijven, samen met sporen van etherische olie (0,02-0,5%), zijn twee basisbestanddelen van het hydrolaat.

Voordelen van kruidenwater

Hydrolaten hebben verschillende eigenschappen en deze komen overeen met de bloemen/kruiden waar ze uit gewonnen zijn. In het algemeen stimuleren ze zelfhelende processen van het weefsel en verbeteren de huid op een natuurlijke manier.

De meest populaire hydrolaat (welke wordt aangeraden om uitdroging tegen te gaan bij een delicate en couperose huid) wordt geëxtraheerd uit de damastroos. Dankzij de hoge concentratie anticyanines en galluszuur heeft het oxiderende en reinigende effecten. Daarnaast is damastrooswater bekend vanwege het sterker maken van de bloedvaten. Tot stol werkt deze hydrolaat vergelijkbaar als een toner en verbetert het de mogelijkheden van de huid om alle nutriënten uit een gezichtscrème te absorberen.

Een andere bekende hydrolaat is het water wat gewonnen wordt uit sinaasappel: Neroli. Het is rijk aan hesperidine dat bekend staat als een sterke antioxidant. Behalve dit flavanonglycoside bevat het water van Neroli ook betaïne dat diep hydrateert. Bovendien verbetert Neroli-water de stevigheid van een rijpere huid en laat het de vermoeide huid stralen. Net zoals damastrooswater herstelt deze hydrolaat de pH balans en maakt het haarvaten sterker en meer elastisch.

Lavendelwater (geëxtraheerd van Engelse lavendel) is ook een veelgemaakte keus onder vrouwen die van natuurlijke schoonheidsproducten houden. Het grootste voordeel is het feit van het perfect geschikt is voor alle huidtypes inclusief gevoelige, problematische en geïrriteerde huid. Het staat bekend als een natuurlijke antioxidant met een ontstekingsremmende werken welke ook antiseptisch is. Lavendelwater dealt met puistjes, acné, psoriasis en eczeem. Het voedt, kalmeert en verfrist de huid. Tot slot kun je het goed gebruiken bij muggenbeten en bij een verbrande huid door de zon.

Bij een vettige huid kan je toverhazelaarwater kiezen. Deze hydrolaat reinigt, ontgift en verkleint de poriën. Bovendien reduceert het de talgproductie en verbetert de bloedsomloop in de huid. Al deze voordelen zijn te danken aan de tannines die het toverhazelaarwater bevat. Deze kruidenwater kan ook gebruikt worden bij couperose omdat het de haarvaten vernauwt.

Korenbloemwater is rijk aan minerale zouten en polyfenolen en daarom kan het irritaties kalmeren die veroorzaakt zijn door scheren en blootstelling aan nachtlampjes met solar. Het is geschikt voor een gevoelige en delicate huid. Het kalmeert en helpt de huid ontspannen. Korenbloemwater vertraagt het verouderingsproces.

Hoe moet je een hydrolaat gebruiken?

Elk kruiden-/plantendestillaat kan als alternatief gebruikt worden voor een toner, body mist, hair mist, als bestanddeel voor een masker op basis van klei en als moisturizer voor een natuurlijke olie. Omdat het zo’n allround cosmetica is heeft het al honderden harten veroverd van diegenen die in harmonie met de natuur leven.

Als je jouw toner inruilt voor een hydrolaat moet je het over je hele gezicht, nek en borst spreiden, elke ochtend en avond. Laat het volledig absorberen. Kan je niet zo lang wachten, veeg het dan af met een wattenschijfje of tissue. Natuurlijk kun je een kruidendestillaat ook voor de schedel gebruiken. Als je het de huid of het hoofd in masseert stimuleren hydrolaten de bloedsomloop, herstellen ze de pH van de huid en kalmeren ze de schedel. Bovendien zijn de meeste ook bewezen effectief om seborroïsch eczeem te behandelen en maken ze het haar zichtbaar sterker.

Het laatste stukje informatie gaat over de zorgen over de huid die gevoelig is voor allergieën. Als je hier last van hebt dan moet je zeker een kruidendestillaat gebruiken. Verdun het eerst (1:1). Daardoor zal de hydrolaat zachter zijn voor de huid.

Tags