Feiten & fabels: uitleg over rimpels

Veel mensen zijn bang dat hun gezicht op een dag vol met rimpels zal zitten. Gelukkig zijn er veel manieren waarop we veroudering tegen kunnen gaan. Als jij deze onvermijdelijke vorm van veroudering lastig vindt om te accepteren, lees dan verder! Je leest meer over methoden tegen rimpels en een aantal opinies over de juiste manier van huidverzorging.

Feiten & fabels: de waarheid over rimpels in het gezicht

Je hebt geen antirimpelcrème nodig als je onder de 25 jaar bent.

Fabel. Zelfs een 25-jarige zou een antirimpelcrème moeten gebruiken, vooral oogcrème. Rimpels en processen die een directe invloed hebben op het uiterlijk van de huid beginnen rond je 25e. Als je huid vermoeid, beschadigd door de zon, vernietigd door sigaretten en een ongezonde levensstijl is, dan is een antirimpelcrème een must. Vaak begin je rond de 30 met anti-aging producten die een goede toevoeging zijn aan de huidverzorging.

Het verschijnen van rimpels heeft niks te maken met je levensstijl.

Fabel. Ongezond dieet, sigaretten, teveel alcohol, schommelingen in het gewicht, langdurige stress, te weinig slaap en airco kunnen ervoor zorgen dat iemand van 25 er ouder uitziet dan iemand van 35 met een gezonde levensstijl. Blijf gezond en geniet van jouw leven!

Rimpels worden veroorzaakt door een daling van het aantal hormonen.

Feit. Hormonen hebben invloed op de huid. Als het niveau daalt zal de huid dit voelen. Elastine- en collageenvezels (essentieel voor een volle huid) worden zwakker. Talg- en zweetklieren werken langzamer en de huid verliest bescherming en water. Om alles nog erger te maken worden de spieren die het gezicht vormen zwakker, wat leidt tot een minder zachte en slappere huid.

Teveel blootstelling aan de zon veroorzaakt geen rimpels.

Fabel. Zowel de zon als de zonnebank beschadigt de elastine- en collageenvezels onherstelbaar. Vetcellen in de opperhuid raken beschadigd zodat de huid uitdroogt en uitgezakt raakt. Zonder water creëer je de perfecte condities voor het ontstaan van rimpels.

Mensen met overgewicht hebben minder rimpels.

Feit. De huid van mensen met overgewicht is voller en blijft langer zacht. De vettige laag op de huid is dikker. Als er rimpels ontstaan zijn deze oppervlakkig en minder zichtbaar.

Je kunt bestaande rimpels niet glad maken.

Fabel. Rimpels kunnen niet makkelijk verminderd worden maar je kunt van fijne lijntjes afkomen door een huidverzorgingsroutine die bij jouw huid past. De keuze van producten is hierbij cruciaal, je hebt een professioneel gezichtsserum nodig (rijk aan retinol of vitamine C) en moet de huid regelmatig hydrateren met producten die hyaluronzuur bevatten. Hierdoor houd je de huid in vorm, vertraag je de komst van rimpels en elimineer je de fijne lijntjes. Hoe beter de huid gehydrateerd is hoe langer jouw gezicht rimpelvrij zal blijven. Daarom moet je elke dag genoeg water drinken en een hydraterend serum van een goede kwaliteit (met hyaluronzuur) gebruiken zodra je de 20 gepasseerd bent.

Tags