De strijd voor een jeugdig uiterlijk! Hoe werken peptiden in huidverzorgingsproducten?

Peptiden zijn bioactieve aminozuren. Ze geven botox-achtige effecten alleen zijn ze minder invasief. Tegelijkertijd blijven dermatologen ons waarschuwen tegen peptiden. Wat zijn de effecten van peptiden als ze toegevoegd zijn aan cosmetica? Wat is het doel ervan? Welke peptiden zijn het waard om te gebruiken? Zijn peptiden schadelijk?

Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn organische verbindingen die gevormd worden door de synthese van proteïnen. Sinds kort wordt de synthetische vorm van peptide gebruikt in de farmaceutische en cosmetische industrie. Peptiden vullen alle andere “ingrediënten voor jeugdige uitstraling” aan in crèmes omdat ze dieper in de huid kunnen doordringen dan andere ingrediënten. Dit komt door hun unieke structuur.

Welke voordelen bieden producten met peptiden voor de huid?

We weten al dat peptiden erg slim zijn en diep kunnen doordringen in de huid, meer dan andere ingrediënten. Hoe werken ze? Ze zijn veelzijdig en vullen alle ingrediënten aan die de huid mist. Ook stimuleren ze de huid om de juiste hoeveelheid essentiële producten te produceren!

Het specifieke effect van peptiden hangt af van een opeenvolging van aminozuren in de chemische keten. Normaal gesproken hebben ze verschillende functies in huidverzorgingsproducten. Peptiden zijn ideaal voor een verouderde huid, maar ook voor de nagels en het haar.

Peptiden: waar zijn ze voor ontworpen?

De effecten van peptiden zijn niet invasief terwijl de ongunstige reacties zeldzaam en mild zijn. Daardoor kan iedereen er gebruik van maken. Peptiden stimuleren het lichaam om collageen te produceren en daarom worden ze veel gebruikt door mensen die de eerste tekenen van veroudering op het gezicht zien. Ook versterken peptiden zwak, droog haar en nagels die splijten en breken.

Verschillende peptiden lossen verschillende problemen op

Er zijn 3 types peptiden met allemaal een uniek effect.

  • Signaal peptiden stimuleren fibroblasten om collageen en elastine te gaan produceren. Rimpels worden minder en de huid heelt sneller. De huid ziet er veel beter uit.
  • Transporterende peptiden penetreren diep in de huid en geven waardevolle ingrediënten af. Deze intensiveren de effecten van producten op de huid.
  • Neuropeptiden ontspannen de spieren die schuldig zijn aan fijne lijntjes. Ze zijn een krachtig anti-aging cosmetisch ingrediënt.

Welke soort peptide kies je?

Als je het beschermende laagje op de huid krachtiger wil maken heb je een product nodig dat rijk is aan polypeptiden: perfect voor de winter, gevoelige huid en tegen de eerste tekenen van veroudering. Lipopeptiden stimuleren de productie van elastine en collageen dus dit is een goede keus als je 50 bent. Ze helpen de huid die slap wordt, je vindt ze in veel anti-aging crèmes.

Peptiden in huidverzorgingsproducten: zijn ze schadelijk?

Tot nu toe is het niet bewezen dat peptiden enig negatief effect hebben op de menselijke gezondheid. Maar ze zijn niet perfect.

  • De fabricage is niet economisch, de prijs is hoog.
  • Ze verliezen de eigenschappen snel dus de producten moeten ook conserveermiddelen bevatten.
  • Ze zijn niet resistent tegen bacteriën, producten die rijk zijn aan peptiden bevatten ook (niet altijd gezonde) parabenen.

Peptiden vs. botox

Het effect van neuropeptide wordt vaak vergeleken met botox. Er wordt gezegd dat regelmatig gebruik van producten met peptiden hetzelfde effect geven als botox zonder de ongunstige reactie op botulinetoxine. Deze mening komt voort uit het feit dat neuropeptiden de spieren kunnen ontspannen die verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van fijne lijntjes. Neuropeptiden blokkeren de stroom van zenuwimpulsen naar de spier toe.

Tags